Medus

Salīdzinot ar parasto cukuru (saharozi) medus cukuri (glikoze un fruktoze) ļoti ātri uzsūcas organismā nekaitējot aknu darbībai. Sakarā ar to, kad medus cukuri ātri uzsūcas organismā un ātri atbrīvo enerģiju, tad medu noteikti jālieto novājējušiem un pārgurušiem cilvēkiem un slimniekiem pēc smagas slimošanas. 

Fruktozes klātienē organisms labāk uzņem dzelzi, tāpēc ieteicams ēst arī medu.

Ēdiet medu, lai justos moži un mazāk slimotu!

Ieteicamās devas dienā (vēlams ēst vairākās reizēs):

Bērnam-30gr ( 1 tējkarote 2 vai 3 reizes dienā)

Vecākiem cilvēkiem-60gr

Strādājošiem cilvēkiem-90gr

Ieteicams lietot 1,5-2 stundas pirms ēšanas vai 3 stundas pēc ēšanas, vislabāk-kopā ar siltu novārītu ūdeni  vienādās daļās vai ar tēju vai pienu, t.i., atšķaidītu. Ja medus izšķīdināts siltā ūdenī, tas samazina kuņģa skābumu, mazina sāpes (dedzināšanu) un nekairina zarnu traktu, turpretim aukstā ūdenī šķīdināts medus skābumu pastiprina.

Saaukstēšanās gadījumā ieteicams lietot liepu ziedu vai piparmētras tēju ar medu, jo šādam sastāvam ir sviedrējošas īpašības un tas sekmē atkrēpošanu. Uz glāzi karstas tējas vai piena liek vienu ēdamkaroti medus, var pievienot arī citronu sulu.

SEJAI:

  •  Sausai un normālai ādai: 1 citrona sula un 100 g medus. Citrona sulu sajauc ar medu un  plānā kārtiņā uzziež uz sejas, pēc 5-10 minūtēm ar aukstu ūdeni nomazgā.
  • Sausai un normālai ādai priekšlaicīgu grumbu novēršanai: 1 tējkarote medus, 2 ēdamkarotes miltu, 1 olu baltums. Miltus sakuļ ar olas baltumu un pieliek 1 tējkaroti medus. Maisījumu uzliek uz sejas, patur kādas 10-15 minūtes un pēc tam ar siltu ūdeni nomazgā.
  • 1 tējkarote piena ( kefīra), 1 tējkarote biezpiena, 1/2 tējkarotes medus. Sastāvu samaisa un uzliek uz sejas uz 30-60 min. Nomazgā ar siltu ūdeni. Beigās var ierīvēt ar citrona daiviņu.
  • 1 ēdamkarote medus uz 2 glāzēm silta ūdens. Sejas ādai var pagatavot medus ūdens vanniņu, kurā 5-7 minūtes mazgā seju un pēc tam noskalo ar siltu ūdeni bez ziepēm. Garastāvoklis uzlabosies, nogurums pāries, āda iegūs svaigu samtainu izskatu. Medus ūdens labi baro sejas ādu un nogludina grumbas.
Veselīgas ir medus vannas (200-250 g medus uz vannu). 



7 EUR/1L

18 EUR/3L