Propoliss

Propolisu bites ievāc no augu pumpuriem un augu ziedu sveķiem. Propolisa plašās dziednieciskās iedarbības pamatā ir galvenokārt tā antibakteriālā aktivitāte. 

Tautas medicīnā propolisu sasilda un uztriepj uz linu auduma var arī izmantot no stropa sapropolisētās sedziņas, lieto augoņu, ilgi nedzīstošu brūču un apdegumu ārstēšanai, kā arī pret locītavu un nervu sāpēm. Ieteicams likt uz nakti, ap auduma tinumu apsaitē adījumu vai vilnas audumu.

Propolisa izmantošana medicīnā:

  • propolisa ziedes, par pamatu ņemot balto vai dzelteno vazelīnu, lanolīnu, dzīvnieku taukus vai augu eļļu (olīveļļu, saulespuķu eļļu u.c.);
  • dažādas koncentrācijas propolisa ekstrakti ūdens un spirta šķīdumos;
  • propolisa pastas;
  • propolisa emulsijas: propolisu šķīdina 96° spirtā un pievieno ūdeni vai pienu;
  • propolisa plāksterus (ādas slimību ārstēšanai);
  • sasmalcinātu propolisu lieto inhalācijām, kā arī bioloģiskiem pārsējiem;
  • košļājamās gumijās, konfektēs-lieto vairāk stomatoloģijā.

Ziede (pasta). Propolisu iztīra no piemaisījumiem saberž piestiņā. Emaljētā traukā ieliek vazelīnu un sakarsē līdz 45°C, tad pieliek saberzto propolisu un maisa tik ilgi, kamēr izveidojas viendabīga masa. Filtrē caur divkārši salocītu marli, un ziede gatava ārīgai lietošanai.

Propolisa spirta šķīdumu gatavo dažādās koncentrācijās, biežāk 20-40%. 100 g sasmalcināta propolisa uzlej 500 ml 96° spirta un 30 minūtes saskalina. Uzglabā tumšā vietā. Ik pa laikam šķidrums jāsaskalina. Pēc 2-5 dienām izfiltrē caur marli. Var uzglabāt ilgus gadus. Kalpo kā pamatpreparāts citu propolisu preparātu pagatavošanai. 

Daudzi ārsti ir pārliecināti, ka propolisa preparāti ir vienīgie, ar ko var izārstēt iesnas-saslimšanu, kas parasti ļoti grūti pakļaujas ārstēšanai. Tiklīdz parādās pirmie iesnu simptomi, deguna ejas divas vai trīs reizes dienā jāieziež ar 20% propolisu eļļā vai ziedi. Iesnas pāriet dažās dienās. Ja propolisu sāk lietot, kad jau sākusies pastiprināta sekrēcija, efekts ir ievērojami mazāks.

Ausu, kakla un deguna slimību iekaisumu gadījumos var arī sūkāt aptiekās nopērkamās propolisa tabletes.

3.50 EUR/30gr